Zioła i przyprawy - właściwości zdrowotne i działanie

Zioła i przyprawy w kuchniZioła i przyprawy, które dodajemy, do przyrządzanych przez nas potraw nadają, im mocniejszy i bardziej wyrazisty smak. Dosypywane do naszego jedzenia wspomagają układ odpornościowy naszego organizmu, działają korzystnie na nasz układ trawienny, przyspieszają metabolizm oraz pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Najbardziej popularne zioła używane do mięs i dań ciężkostrawnych podkreślają ich smak oraz przyspieszają i wspomagają trawienie. Tymianek, oregano, majeranek czy rozmaryn posiadają też antynowotworowe właściwości. Podobne działanie wykazuje czosnek, korzeń imbiru, bazylia i mięta - pomagają w walce z chorobami nowotworowymi. Dobroczynne działanie ziół wykorzystywane jest od dawna w ziołolecznictwie.

W kuchni Polskiej najczęściej stosowane przyprawy to: sól, pieprz czarny, czosnek, cebula, majeranek, oregano, mięta, gałka muszkatołowa. Potrawy przyprawiamy "do smaku" nie zastanawiając się nad leczniczymi i prozdrowotnymi właściwościami ziół i przypraw, które dodajemy do naszego pożywienia - a które mają korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Właściwości lecznicze i prozdrowotne ziół i przypraw

  • Sól - jest jedną z najbardziej popularnych przypraw stosowanych w kuchni, stosowana jest też często jako środek konserwujący. Sól stanowi, główne źródło sodu w naszym pożywieniu a doprawione solą potrawy mają, lepszy i bardziej wyrazisty smak - używając, soli w kuchni nie należy, przesadzać z ilością, ponieważ sól w nadmiarze jest szkodliwa. Na sklepowych półkach dostępna jest nieoczyszczona sól kamienna, oczyszczona sól warzona oraz sól morska.
  • Pieprz czarny - używany jest w naszych kuchniach w ziarenkach do zup i sosów lub w wersji zmielonej np. do sałatek - przyprawa nadaje potrawie ostrzejszy smak. Pieprz posiada, właściwości odchudzające przyspiesza, spalanie tkanki tłuszczowej oraz wzmacnia i wspomaga układ odpornościowy naszego organizmu.
  • Czosnek - właściwości zdrowotne czosnku są znane i cenione od dawna, warzywo jest naturalnym antybiotykiem, posiada właściwości przeciwzapalne i antygrzybiczne. Czosnek zawiera witaminę C, B, oraz żelazo, magnes i potas, chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Warzywo zawiera też antyoksydanty, które są bardzo istotne w profilaktyce nowotworowej.
  • Cebula - jest znanym powszechnie stosowanym warzywem, jest też częstym składnikiem w naszych sałatkach. Cebula posiada, charakterystyczny smak i zapach a jej właściwości lecznicze są, znane od dawna. Warzywo jest niskokaloryczne, posiada witaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, wapń. Cebula wzmacnia serce, łagodzi objawy choroby – spożywana przy infekcjach działa antybakteryjnie, posiada właściwości antynowotworowe.
  • Gałka muszkatołowa - zawiera witaminy i minerały, używana jako przyprawa w kuchni nadaje aromat potrawom - posiada olejek muszkatołowy o gorzko - korzennym smaku i intensywnym zapachu. Gałka wpływa na potencję, przyspiesza, wydzielanie soku żołądkowego wspomagając, trawienie, zapobiega zakrzepom. Gałka muszkatołowa spożyta w zbyt dużych ilościach może mieć działanie halucynogenne.
  • Majeranek - przyprawa o charakterystycznym aromacie wykorzystywana w kuchni i w fitoterapii. Zioło posiada właściwości lecznicze, wykorzystywany jest przy infekcjach, bólach zatok, katarze, kaszlu. Majeranek może być stosowany w dolegliwościach żołądkowych, bólach brzucha, działa wiatropędnie. Zioło stosowane w kuchni do ciężkostrawnych potraw wspomaga trawienie oraz zapobiega wzdęciom.
  • Pietruszka - znana i ceniona przyprawa dodawana do wielu potraw - właściwości zdrowotne posiada zarówno korzeń, jak i natka. Korzeń pietruszki polecany jest na dolegliwości reumatyczne, pomaga w stanach zapalnych pęcherza, pomaga w leczeniu wzdęć. Natka pietruszki posiada witaminy A, C oraz żelazo i sole mineralne, stosowana jako przyprawa wzbogaca i ożywia smak potraw. Natka wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn oraz jest pomocna w walce z anemią.

Zioła nadają aromat i smak naszym potrawom oraz zaostrzają nasz apetyt. Przyprawione potrawy są smaczniejsze, łatwiej też są wchłaniane i trawione przez nasz organizm. Korzystając z właściwości zdrowotnych ziół dostarczamy naszemu organizmowi cennych składników - które mają istotny wpływ na kondycję naszego organizmu.

Źródła: